Presidentti Niinistö tapasi pääministeri Aben ja keisari Akihiton Tokiossa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki puolisonsa Jenni Haukion kanssa virallisen vierailun Japaniin 8.-11. maaliskuuta 2016. Vierailu alkoi Kiotosta, ja Tokion osuudella mukana olivat maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä suomalaisen yritysjohtajien valtuuskunta.

Torstaina 10. maaliskuuta presidenttipari tapasi Japanin keisari Akihiton ja keisarinna Michikon Tokion keisarillisessa palatsissa. Myöhemmin torstaina presidentin vierailu huipentui virallisiin keskusteluihin Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa.

Kohti strategista kumppanuutta
Presidentti Niinistö ja pääministeri Abe antoivat tapaamisen päätteeksi yhteisen julkilausuman, jossa johtajat totesivat Japanin ja Suomen rakentavan uutta strategista kumppanuutta. Yhteistyön odotetaan tiivistyvän niin politiikan ja talouden kuin teknologian ja kansalaisyhteiskunnan piirissä.  Taloudessa Japani on Suomelle yksi keskeisimmistä kumppanimaista EU:n ulkopuolella ja merkittävä investoija. Lisää yhteistyömahdollisuuksia on esimerkiksi metsäteollisuudessa, energiasektorilla ja ydinturvallisuudessa sekä ICT-aloilla.

Myös tiheät suorat lentoyhteydet maiden välillä sekä lisääntyvä matkailu ja kulttuuriyhteistyö lähentävät maiden välisiä suhteita entisestään. Tapaamisessa päämiehet keskustelivat myös turvallisuuspoliittisen yhteistyön vahvistamisesta.
business seminar

Uusia mahdollisuuksia yrityksille
Keskiviikkona 9. maaliskuuta presidentti Niinistö avasi Japanin parlamentissa järjestetyn Suomen ja Japanin taloussuhteita ja strategista kumppanuutta koskevan seminaarin. Mahdollisina tulevaisuuden yhteistyöaloina Niinistö mainitsi puheessaan arktisen yhteistyön sekä kaupungistumisen, missä Japani on globaali edelläkävijä. ”Älykkäät kaupungit sekä julkinen liikenne, puhdas energia, vesi- ja jätehuolto ja sosiaalipalvelut ovat aloja, joissa Suomella ja Japanilla on erityisosaamista.”

Artikkeli luettavissa kokonaisuudessaan: http://www.finland.or.jp/public/default.aspx?contentid=343012&nodeid=41206&contentlan=1&culture=fi-FI