Egypti houkuttelee investointeja uusilla kannustimilla: markkinoilla läsnäolo voi tuoda kauppoja
Kirjoittanut Tapio Naula, Erityisasiantuntija, Suomen suurlähetystö Kairossa
Investointituotteiden vahva kysyntä jatkuu Egyptissä megaprojektien vauhdittamana samaan aikaan kun maassa on talouskriisi. Suuri kotimarkkina voi toimia ponnahduslautana Lähi-Itään ja Afrikkaan. Ulkomaisille investoinneille on tarjolla erilaisia kannustimia riippuen investoinnin merkityksestä Egyptin kehitykselle. Maa tarjoaa vaihtoehdon suomalaisille yrityksille alueellisena tuotantokeskuksena, mutta pienellä paikallisella myyntitoimistollakin voi lisätä merkittävästi vientiä Egyptiin.
Suuri kotimarkkina ja portti MEA -alueelle
Egypti on valtavien projektien maa. Kymmenessä vuodessa infrastruktuuriin on sijoitettu yli 400 miljardia dollaria, 30 uutta kaupunkia on rakennettu, ja uusia hankkeita käynnistetään jatkuvasti. Kairon itäpuolelle rakennetaan uutta hallinnollista pääkaupunkia. Satamia rakennetaan ja modernisoidaan, ja teitä rakennetaan. Uusia tuotantolaitoksia nousee mm. Suezin kanavan erityistalousalueella. Egyptissä on myös käynnissä massiivinen kastelujärjestelmän rakennusprojekti uuden viljelyalan käyttöön ottamiseksi. Megaluokan projektit luovat vahvaa kysyntää erilaisille investointituotteille, jotka ovat suomalaisen vientiteollisuuden vahvaa osaamisalaa. Erityistä kysyntää on kiertotalouden alalla, jätehuollossa, koulutuksessa, digitaloudessa ja terveydenhuollossa.
Suomalaisyrityksille tyypillinen tapa tulla markkinoille on aloittaa vienti egyptiläisen agentin tai jälleenmyyjän kautta. Egyptiläiset asiakkaat arvostaisivat myös suomalaisyrityksen omaa läsnäoloa markkinoilla, vaikka se tarkoittaisikin vain oman tytäryhtiön ja myyntitoimiston ylläpitämistä. Varsinkin julkisten sektorin kanssa toimiessa se voi olla kaupan saamisen edellytys. Melko pienillä kustannuksilla voi kohentaa mahdollisuuksia solmia kaupat ja toisaalta saada samalla parempi tuntuma markkinan tarpeista.
Egyptin valtio on viime aikoina tuonut tarjolle uusia kannustimia ulkomaisille investoinneille. Osittain tämä johtuu huonontuneesta taloustilanteesta ja valuuttapulasta. Suorat investoinnit kasvoivatkin vuoden 2021 5,1 miljardista dollarista 11,4 miljardiin viime vuonna. Egyptin valtion ohjelma tarjoaa ns. erityiskannustimia investoinneille, jotka kohdistuvat maan kehitysvyöhykkeille ja aloille, joilla on maalle erityistä strategista merkitystä kehityksen kannalta. Egypti onkin todellinen vaihtoehto myös suomalaisyrityksille, jotka harkitsevat teollista investointia MEA –alueelle.
HMD Global aloitti toimintansa Egyptissä vuonna 2016 myymällä Nokia –matkapuhelimia. Vuonna 2021 aloitettiin paikallinen sopimusvalmistus. Yritys on myynyt jo yli 10 miljoonaa puhelinta noin 2000 jälleenmyyjää käsittävän myyntiverkostonsa kautta. HMD Egyptin General Manager Tamer El Gamar:
– Paikallinen läsnäolomme antaa meille kilpailuetua muihin merkkeihin nähden. Egypti tuotantoalustana on meille myös portti Afrikkaan, joka säästää aikaa ja rahaa. Elämme haastavia aikoja juuri nyt Egyptissä, mutta meillä on hyvät yhteydet valtion toimijoihin, ja usein apu on vain puhelinsoiton päässä. Myös, paikallisen tytäryhtiön perustaminen Egyptiin kesti vain muutamia tunteja –
El Gamalin mukaan yritykset kuten HMD voivat hyötyä Egyptin valtion vientikannustimista, jotka voivat vaihdella kolmesta kahdeksaan prosenttiin vientilaskutuksesta riippuen vientituotteiden paikallisuusasteesta kuten paikallisen hankinnan osuudesta tuotteen arvosta. Vientikannustimien lisäksi on olemassa varsinaiset ulkomaisten investointien kannustimet, jotka hyödyttävät HDM:n liiketoimintaa sopimusvalmistuskumppanin kautta.
Oikeudellinen tausta
Heinäkuussa 2023 Egyptin parlamentti hyväksyi lain (Law No. 160 of 2023), joka laajentaa kannustimia ja kohdistaa niitä alueellisesti. [1] Vaikka uusi laki koskee kaikkia aloja, se suosii erityisesti sektoreita kuten teollinen tuotanto, digitalous, maatalous, terveydenhuolto, logistiikka ja koulutus. Se tuo merkittäviä hyötyjä ulkomaisille sijoittajille niin sanottujen erityisinsentiivien muodossa. Lain eräs tarkoitus on houkutella investointeja perinteisten kasvualueiden ulkopuolelle. Se takaa saman kohtelun ulkomaisille ja Egyptiläisille yrityksille ja suojaa mm. kansallistamista ja haltuunottoa vastaan. Se myös kattaa voittojen ja osinkojen kotiutuksen.
Eriyiskannustimet
Laki ulkomaisista investoinneista tuo tarjolle rahallisen kannustimen, jolla yritys voi seitsemän vuoden aikana vähentää 50 % investoinnin arvosta yrityksen maksamista veroista jos investointi on tehty erikseen laissa mainituille kehitysalueille. Näitä niin sanottuja A-sektorin alueita ovat mm. Suezin kanavan erityisalue, ns. Kultaisen kolmion alue lähellä Qenan kaupunkia ja Ylä-Egyptin vähiten kehittyneet alueet.
Jos investointi tehdään muualle kuin A-sektorille, voi investoija samoin vähentää 30 % investoinnin arvosta edellyttäen, että se kuuluu Egyptin priorisoimiin aloihin, kuten erityisen työllistävät alat, pieniä – ja keskisuuria egyptiläisiä yrityksiä hyödyttävät projektit, vientiin (yli 50 %) tähtäävät investoinnit sekä tietyt sektorit kuten autoteollisuus ja digitalous.
Lisäkannustimet
Egyptin valtio voi kattaa paikallisen infrastruktuurin rakentamista osittain tai kokonaan. Investoijat voivat myös rakentaa omia tullisatamia vienti- ja tuontitoimintaansa varten. Teknisen henkilökunnan koulutusta tuetaan. Valtio voi myös hyvittää puolet teollisen investoinnin maahankintakustannuksesta ja joissain tapauksissa osoittaa maa-alue veloituksetta investoinnin tarpeisiin.
Hyötyäkseen lisäkannustimista ulkomaisen yrityksen egyptiläisen tytäryhtiön tuotannosta on mentävä vientiin yli puolet. Lisäksi investointi on tehtävä ulkomaisessa valuutassa egyptiläisen pankin kautta. Vaatimuksena on myös, että investointi edustaa modernia teknologiaa, ja että vähintään puolet raaka-aineista ja käytettävistä komponenteista ovat egyptiläisiä.
Vapaakauppa-alueet ja teollisuusalueet
The General Authority for Investment and Free Zones (GAFI) [2] on Egyptin valtion virasto, jonka pääasiallinen tehtävä on säädellä ja houkutella ulkomaisia investointeja maahan. Se tarjoaa myös yrityksen perustamispalveluja yhden luukun periaatteella ja toimii yhteistyössä kaupallisten palvelujen kuten pankkien kanssa samoissa tiloissa. Yrityksen perustaminen on tehty helpoksi ja se vie aikaa yritysten palautteen mukaan vain jopa muutamia tunteja. GAFI ylläpitää myös ns. investointikarttaa, josta saa yksityiskohtaista tietoa investointimahdollisuuksista aloittain ja alueittain koko Egyptissä.
Huhtamäki on maailmanlaajuisesti keskeinen toimija noutoruoan ja elintarvikkeiden pakkausratkaisuissa. Yrityksellä on kolme tehdasta Egypissä, jotka valmistavat jousto- ja kuitupakkaustuotteita. Yritys perusti Egyptiin oman tehtaan vuonna 2019 ja laajensi toimintaansa yritysostolla 2021. Kestävä kehitys on tärkeä osa Huhtamäen strategiaa, joka johti lokakuussa 2023 uusiin investointipäätöksiin vientituotantoa varten. Yritys uurtaa uraa myös Egyptin kiertotaloudessa. Viime vuonna valmistui moderni liuottimien käsittelylaitos.
Egyptissä on yhdeksän yleistä vapaakauppa-aluetta, joissa yritykset eivät maksa tuloveroa, arvonlisäveroa tai tulleja. Niiden tarkoitus on kasvattaa Egyptin vientiä, ja siksi alueilla toimivien yritysten tulee viedä 80 % tuotannostaan muihin maihin. Vapaakauppa-alueiden osuus Egyptin koko viennistä on tällä hetkellä noin neljännes.
Investointivyöhykkeet ovat teollisuuspuistoja, joissa ulkomaiset yritykset voivat myös hyötyä esim. erityiskannustimista mutta, joissa tuotanto voi suuntautua vapaasti joko Egyptiin tai vientiin. Keskitetty hallinnollinen yksikkö tarjoaa kaikki tarvittavat luvat ja lisenssit. Rekisteröitymisen kerrotaan kestävän muutaman päivän.
Suezin kanavan talousvyöhykeellä [3] investoija voi valita joko vapaakauppa-alueella tai investointivyöhykkeellä toimimisen. Se on Egyptin merkittävin kasvukeskus ja sisältää neljä eri vapaakauppa-aluetta, jotka erikoistuvat eri aloille esim. kauppaan, logistiikkaan ja raskaaseen teollisuuteen. Kahdeksan prosenttia maailman kaupan arvosta kulkee Suezin kanavan kautta, johon yrityksillä on pääsy alueella olevien kuuden sataman kautta. Alueelle rekistäytyminen tehdään yhden viraston kautta keskitetysti ja sen sanotaan vievän noin kaksi päivää.
Kansallisesti merkittäville investoinneille on tuotu tarjolle ns. kultainen lisenssi, joka on kokonaisvaltainen lupa toiminnalle, ja se kattaa mm. maankäytön, rakennusluvat ja operatiivisen luvan liiketoiminnalle. Lupa voidaan myöntää isoille investoinneille aloilla kuten sähkön tuotanto – ja siirto, uusiutuva energia ja digitalous. Luvan myöntää Egyptin hallitus.
Egyptin liiketoimintaympäristöstä
Investointia harkitsevien yritysten tulee huomioida, että Egyptissä on parhaillaan talouskriisi, joka on vaikeuttanut myös ulkomaisten yritysten liiketoimintaa. Inflaatio on jatkunut ennätyksellisen korkeana (38 % heinäkuussa), mikä on huonontanut väestön ostovoimaa. Tammi – syyskuussa 2023 Egyptin tuonti Suomesta laski 21 % edelliseen vuoteen verrattuna. Samoin koko tuonti Egyptiin laski 39 %. Valuuttaa tuontilähetysten maksamiseen on nyt vaikeaa saada ja keskuspankki ylläpitää punnan virallista vaihtokurssia (1 eur = 33 egp), joka on huomattavasti markkinoiden epävirallista kurssia (1 eur = 51 egp) korkeampi.
Suomen suurlähetystö Kairossa osana Team Finland verkostoa auttaa suomalaisia yrityksiä menestymään Egyptin markkinoilla. Lähetystö tarjoaa tietoa Egyptin markkinoista ja makrotason liiketoimintaympäristöstä. Lähetystön kaupalliset asiantuntijat paneutuvat myös yritysten tilanteeseen Egyptissä avustamalla esim. sopivien kontaktien luomisessa, jakeluratkaisuissa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa.
[1] https://www.gafi.gov.eg/English/StartaBusiness/Laws-and-Regulations/Pages/BusinessLaws.aspx
[2] https://www.investinegypt.gov.eg/English/Pages/exploreMap.aspx
[3] https://sczone.eg/