KUTSU

Kiinan ja pohjoismaiden arktisen yhteistyön symposiumi Rovaniemellä 6.-9.6.

Rovaniemellä järjestetään 6.-9. kesäkuuta kiinalais-pohjoismainen arktisen yhteistyön symposiumi, joka kokoaa yhteen tutkijoita, päätöksentekijöitä ja liike-elämän edustajia sekä Kiinasta että pohjoismaista. Kyseessä on vuonna 2011 perustetun, Shanghaissa päämajaansa pitävän kiinalais-pohjoismaisen arktisen tutkimusverkoston (CNARC, China-Nordic Arctic Research Centre) vuotuinen päätapahtuma, joka järjestetään nyt ensimmäisen kerran Suomessa.

Avajaisten pääpuhuja on eduskunnan puhemies Maria Lohela. Symposiumiin osallistuu myös arvovaltainen kiinalainen valtuuskunta Kiinan valtamerihallinnon varapääjohtajan Lv Binin johdolla. Hänen statuksensa vastaa ministeritasoa.

Symposiumin muiden puhujien joukossa ovat saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio, Kiinan suurlähettiläs Yu Qingtai, varajohtaja Yang Jian (Shanghai Institutes for International Studies),

Suomen arktinen suurlähettiläs Aleksi Härkönen ja Islannin arktinen suurlähettiläs Árni Þór Sigurðsson.

7.–8. kesäkuuta järjestettävä tieteellinen symposiumi on maksullinen mutta avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Ilmoittautuminen tapahtuu Arktisen keskuksen verkkosivujen kautta osoitteessa www.arcticcentre.org/china.

Symposiumin pääteemoina ovat arktinen matkailu, Kiinan ja pohjoismaiden arktisen suhteet, arktisen alueen kestävä kehitys ja globalisaation haasteet. Lisäksi tapahtumaan liittyy kiinalais-suomalainen arktisen matkailun pyöreän pöydän keskustelun, joka toteutetaan kutsuperiaatteella.

Symposiumin järjestelyistä vastaa Lapin yliopiston Arktinen keskus, joka on Suomen edustaja kiinalais-pohjoismaisessa arktisessa tutkimusverkostossa. Verkostoon kuuluu viisi kiinalaista ja kuusi pohjoismaista tutkimuslaitosta.

Lisätietoja:

Symposiumin sivut: www.arcticcentre.org/china
CNARC-sivusto: www.cnarc.info

Markku Heikkilä, tiedeviestinnän päällikkö, Lapin yliopiston Arktinen keskus
markku.heikkila(at)ulapland.fi
040 4844300