Aika: 12.11.2024 klo 9:00-10:00

Paikka: Online, Microsoft Teams

Kiinalainen perinteinen strateginen kulttuuri, käsitteistö ja tapa abstrahoida toimintaympäristöä

Kiinalainen strateginen kulttuuri ja ajattelu on yli 2500 vuotta vanhaa ja se on yhä elävä osa kiinalaisten tapaa hahmottaa strategista toimintaympäristöään. Kiinalaiset strategit tuntevat hyvin meidän länsimaiset strategisen ajattelun teoriat, mutta heidän “työkalupakissaan” on myös oma sisäsyntyinen strategisen ajattelun työkalusto. Valitettavan usein me lännessä emme tunne tätä kiinalaista perinnettä tai tulkitsemme sitä hyvin stereotyyppisesti.

Kiinalaista perinteistä strategista ajattelua, tapaa abstrahoida toimintaympäristöä, ohjaa heidän oma sisäsyntyinen käsitteistönsä. Tämä käsitteistö ei tunne länsimaisia käsitteitä strategia, taktiikka tai operaatio vaan heidän käsitteistönsä kumpuaa omasta polito-filosofisesta perinteestä, jota on järjestelmällisesti sovellettu vuosituhansien aikana lähes kahdessa tuhannessa keisarillisen Kiinan aikana julkaistuissa strategiakirjoissa. Tämän esityksen päämääränä on tutustua tähän kiinalaisen strategiseen kulttuuriin, käsitteistöön ja sen filosofisiin kytköksiin – siis avata perinteistä kiinalaista tapaa abstrahoida strategista toimintaympäristöä.

Matti Nojonen on Lapin yliopiston Kiinan kulttuurin ja yhteiskunnan professori. Nojonen on tutkinut Kiinaa yli kolmekymmentä vuotta ja erityisesti perehtynyt kiinalaisen strategisen kulttuurin tutkimiseen Hän on julkaissut mm Sunzi Sodankäynnin taito (Gaudeamus 2005) ja Jymäyttämisen taito – strategiaoppeja muinaisesta Kiinasta (Gaudeamus (2007) kirjat.

Ilmoittauduthan 11.11. mennessä.

Tervetuloa!

Timo Helosuo, Suomi-Kiina kauppayhdistyksen puheenjohtaja

Lisätietoja: Mirjam Ligi, pääsihteeri (mirjam.ligi@chamber.fi)

Photo by Hanson Lu on Unsplash