12.06.2019
Hongkong

Hongkongin suomalainen kauppakamari huolissaan lakimuutoksesta – ”Riippumaton oikeuslaitos takaa Hongkongin aseman kansainvälisenä finanssikeskuksena”

Kiistellyn lakimuutoksen käsittelyä lykättiin. Suomalaisasiantuntijan mukaan kyseessä näyttää tällä hetkellä vain lykkäykseltä, ja on vaikeaa nähdä, kuinka Hongkongin hallinto voisi perääntyä lain kanssa.

Myös suomalainen liike-elämä on ottanut kantaa Hongkongissa suunniteltuun lakimuutokseen, joka on saanut paikalliset kaduille osoittamaan mieltään. Kiistellyn lakimuutoksen täksi päiväksi suunniteltua käsittelyä on päätetty nyt lykätä ”myöhempään ajankohtaan”.

Hongkongin Suomen kauppakamari julkaisi viime viikolla yhdessä norjalaisen, ruotsalaisen ja tanskalaisen kauppakamarin kanssa kannanoton, jossa kauppakamarit kertovat olevansa huolissaan lakimuutoksen suunnittelusta.

Lausuman mukaan muutos vaikuttaisi todennäköisesti myös Hongkongissa toimiviin yrityksiin.

”Lakimuutoksessa huolenaiheemme on ollut Hongkongin erityishallintoalueen hallinnon kiirehtiminen asian suhteen”, kommentoi Finncham Hongkongin toiminnanjohtaja Gitta Hägg-Lundvall.

”Hongkongin mainetta läpinäkyvänä, kansainvälisenä vapaakauppa-alueena heikentää tieto siitä, että kyseisen lain toimeenpanossa normaaleja lakimuutokseen liittyviä proseduureja konsultaatioineen on sivuutettu”, sähköpostilla kysymyksiin vastannut Hägg-Lundvall kirjoittaa.

Hänen mukaansa Hongkongin kilpailukyky perustuu nimenomaan siihen, että erityishallintoalueella on manner-Kiinasta itsenäinen lainsäädäntö ja toimivalta.

”Olisi tärkeää, että Hongkong pysyy alueena, jossa yksilönvapaus sekä sananvapaus on tulevaisuudessakin turvattu”, Hägg-Lundvall sanoo.

”Riippumaton oikeuslaitos takaa Hongkongin aseman kansainvälisenä finanssikeskuksena”, kommentoi Business Finlandin Aasian ja Kiinan ennakointityöstä vastaava Sari Arho Havrén Hongkongista.

Hänen mukaansa nyt pelätään, että jos lakimuutos menee tällaisenaan läpi, niin myös tämä asema vaarantuu.

Arho Havrénin mukaan Hongkongin hallinnon päätös lykätä lain käsittelyä vaikuttaa tällä hetkellä vain lykkäykseltä, ja on vaikeaa nähdä, kuinka Hongkongin hallinto voisi perääntyä lain kanssa.

Kauppakamarin tehtävä tukea hyvää liiketoimintaympäristöä

Länsimaisista kauppakamareista lakialoitetta kommentoi ensimmäisenä American Chamber of Commerce. Myös EU on ilmaissut huolensa suunnitelmasta.

Hägg-Lundvall perustelee kannanottoon yhtymistä sillä, että kauppakamarin tehtävä on esimerkiksi edesauttaa mahdollisimman hyvän liiketoimintaympäristön säilymistä suomalaisille yrityksille.

”Näin ollen mielestäni velvollisuutemme kauppakamarina on kommentoida sellaisia asioita, jotka voivat heikentää merkittävästi suomalaisyritysten asemaa ja toimintamahdollisuuksia Hongkongissa.”

Hongkong palasi Kiinan osaksi vuonna 1997 Britannian alaisuudesta. Nyt se on Kiinan erityishallintoalue, jota hallitaan ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteella. Tämä tarkoittaa esimerkiksi omaa oikeuslaitosta, talousjärjestelmää ja mielipiteen vapautta.

Kiina on kiristänyt viime vuosina otettaan Hongkongista, ja lakimuutos on lisännyt huolta kehityksen suunnasta.

https://www.talouselama.fi/uutiset/hongkongin-suomalainen-kauppakamari-huolissaan-lakimuutoksesta-riippumaton-oikeuslaitos-takaa-hongkongin-aseman-kansainvalisena-finanssikeskuksena/d959d2af-6193-4012-8bf3-2a24df8fc2dc

Joint Statement on ‘Extradition Bill’ by the Nordic Chambers