Perjantaina 30.8. Suomi-Kaakkois-Aasia kauppayhdistys järjesti perinteisen suurlähettilästapaamisen lounastilaisuutena Keskuskauppakamarilla. Vieraana oli suomalaisia lähettiläitä seitsemästä maasta: Keijo Norvanto (Vietnam), Saija Nurminen (Filippiinit), Juha Markkanen (Singapore), Pekka Shemeikka (Myanmar), Kristiina Kuvaja (Thaimaa), Anne Vasara (Malesia), Pekka Kaihilahti (Indonesia). Lähettiläät antoivat lyhyet alustukset asemamaistaan, ja kauppayhdistyksen jäsenet pääsivät esittämään kysymyksiä puhujille.

Valtionhallinto on vaihtumassa Indonesiassa kuin EU:ssakin, mikä on avaa mahdollisuudet kauppaneuvottelujen jatkamiseen EU:n kanssa. Suomen prioriteettisektoreina on metsäala, ICT-ratkaisut ja älykkäät kaupungit, ja puolustusala nostaa päätään alueella. Uusi presidentti on luvannut kaikille koululaisille ilmaisen aterian, mikä on erinomainen mahdollisuus suomalaiselle maitoalalle Indonesiassa. Nusantara-projekti hidastunee myös uuden presidentin virkaanastujaisten myötä. Filippiineillä Suomen prioriteetit ovat samankaltaiset, ja ministeri Tavio tekee delegaatiomatkan Manilaan syksyllä 2024. Filippiinit on myös Suomen kumppanuusmaa osaavan työvoiman houkuttelemiseen.

Malesiassa syyskuussa aloittanut Anne Vasara pohti, miksi suomalaiset yritykset eivät ole vielä löytäneet Malesiaa. Maassa on matala korruptiotaso ja melko hyvä liiketoimintaympäristö, ja viime aikoina maahan on investoitu runsaasti, esimerkkeinä ruotsalainen Sandvik ja Amazonin datakeskusinvestointi. Malesia on vuonna 2025 ASEANin puheenjohtajamaa, ja suomalaisille yrityksille se on mahdollisuus aktivoitua maan suuntaan.

Juha Markkanen Singaporesta muistutti, että Singapore on suurin Kiina-investoija, ja talous kasvaa Kiinaakin nopeammin. Suomalaisista yrityksistä ILOQ avaa toimiston Singaporessa, ja Neste on tehnyt yli 1,5 miljardin euron arvoisen investoinnin uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantokapasiteettiin.  

Thaimaassa haasteena on maabrändi, joka on houkuttelevampi turismille kuin Kaakkois-Aasiaan suuntautuville yrityksille. Maassa on maailman nopeimmin vanheneva väestö, mikä voi avata mahdollisuuksia suomalaisille terveysratkaisuille. Vapaakauppaneuvotteluille EU:n kanssa voi tulla pian jatkoa. Kiinnostus Vietnamia kohtaan on taas suurta, ja Suomen maakuva on maassa vahva. Valmistavaa teollisuutta on maassa paljon, ja tuotantoketjut kehittyneitä.

Myanmar on konfliktitilanteen vuoksi yrityksille vaikea ympäristö, mutta maa investoi hiljalleen yrityspuistoihin maan eteläosassa. ”Riskiä karttaville maa on hankala ympäristö, mutta se kannattaa pitää mielessä tulevaisuutta varten”, kommentoi suurlähettiläs Shemeikka.

Kaakkois-Aasia on Kiina-riskien noustessa kasvattanut suosiotaan yritysten näkökulmasta, ja alueella on paljon hyödynnettäviä mahdollisuuksia. Team Finland -verkosto on uudistumassa, ja suurlähettiläät vakuuttivat uudistuksen tarjoavan jatkossa entistä parempaa palvelua Kaakkois-Aasiaan suuntaaville yrityksille.

Teksti: Mirjam Ligi