Juha Parikka ja Nina Jacoby, 24.04.2023

Indonesia tarjoaa suomalaisille yrityksille kasvavat markkinat, jossa pitkäjänteisellä panostuksella voi päästä hyviin tuloksiin. Erityisen kiinnostava bisneskohde on maan uuden pääkaupungin Nusantaran rakentaminen Borneon saarelle.

Indonesian uuden pääkaupungin Nusantaran rakentaminen on tällä hetkellä yksi isoimmista yksittäisistä infrahankkeista maailmassa ja siihen kohdistuu laajalti kiinnostusta. Borneon saarella sijaitsevassa Nusantarassa ei vielä ole oikein mitään, mutta suunnitelmissa uudesta pääkaupungista tavoitellaan smart cityä, johon halutaan ottaa mallia mm. Suomesta. 

Uutta pääkaupunkia Nusantaraa on suunniteltu jo vuosikymmeniä, mutta vasta nykyisen presidentin aikana projekti on lähtenyt liikkeelle. Se on laajuudeltaan ja merkittävyydeltään Indonesian merkittävin hallinnollinen hanke.

Kaupungin avajaiset on tarkoitus pitää vuonna 2024, jolloin valmiina tulisi olla presidentin palatsi, tärkeimmät ministeriöt, perusinfra sekä asuntoja tuhansille uusille kaupunkilaisille. Päämäärä on hyvin kunnianhimoinen. Koko projektin on laskettu olevan 32 miljardin dollarin arvoinen ja rakentamisen kestävän vuoteen 2045 saakka.

Pääkaupungin rakentamisessa on paljon mahdollisuuksia. Nusantaran rakentamisen keskeiset tavoitteet ovat merkittäviä myös suomalaisille yrityksille, kuten digitalisaatio, uusiutuva energia, kiertotalous, kestävä kehitys, vihreät arvot ja kansalaistyytyväisyys.

Indonesian markkinoille tähtääviä yrityksiä auttavat Team Finland –verkoston toimijat, kuten Business Finlandulkoministeriö sekä paikan päällä Suomen Jakartan-edustusto.

Vilkaise Kauppapolitiikan artikkeli tästä.