Vaihtokertomus Lima – Peru, 2015
Oskari Rankamo, Turun kauppakorkeakoulu

Monelle suomalaiselle maa ja kaupunki vaikuttavat etäisiltä, tuntemattomilta, ja ehkä jotkut voisivat jopa sanoa, että oudoilta. Traditionaalisia kauppakorkeakoulun vaihtokohteita lueteltaessa Peru maana ja Etelä-Amerikka maanosana eivät yleensä löydy listalta. Tämä oli yksi syy, miksi keväällä 2014 täytin vaihtohakemukseni, joka kattoi ensisijaisina kohteina Etelä-Amerikan maita. Olin kiinnostunut Etelä-Amerikan kulttuureista ja espanjan kielestä jo aikaisemmin, joten valinta vaikutti luonnolliselta. Nyt tämän blogin muodossa tulen kertomaan vaihdostani ja siitä, miksi en ole katunut valintaani päivääkään. Tämä on tarina Turun kauppakorkeakoulun maisterivaiheen opiskelijan seikkailusta Limassa ja Etelä-Amerikassa maaliskuusta elokuuhun vuonna 2015.

On myönnettävä, että kyseenalaistin valintani, kun saavuin Jorge Chávezin lentokentälle eräänä maaliskuisena iltana lähes yömyöhään. Minulla oli pohja espanjan kielen opinnot lukion ja yliopiston tasolta, mutta kieli tuotti silti hankaluuksia yrittäessäni puhua sitä paikallisen taksikuskin kanssa. Onnekseni vaihtoyliopistoni Universidad de Lima tarjosi ilmaisen kolmen viikon intensiivisen kielikurssin heti vaihdon alussa. Tämä sekä kielellä opiskelu ja sen päivittäinen käyttö mahdollistivat suuret kehitysaskeleet. Vaihdon loppupuolella puhuminen ja ymmärtäminen onnistuivat jo hyvin sujuvasti.

Espanjan kielen osaaminen ja englannin kielen osaamattomuus paikallisen väestön keskuudessa ovat kuitenkin vain yksi kulttuurillinen ero Suomeen verrattuna. Lima on nimittäin hyvin erilainen kuin mikään Suomen kaupungeista. Kaupungin koko, ilmasto, liikenne, arkkitehtuuri, tavat, ihmiset ja ympäristö poikkeavat suuresti siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet. Onnekseni viihdyin tässä ympäristössä aivan mainiosti ja ihastuin maahan sekä kulttuuriin. Minulla on vain positiivista sanottavaa perulaisista. He ovat lämpimiä, auttavaisia ja kiinnostuneita. Limassa oleskeluaikanani ei omalle kohdalleni osunut yhtään uhkaavaa tilannetta tai minkäänlaista ryöstöä. Tässä mielessä siis monet stereotypiat tuli murrettua.

Opiskelin Universidad de Limassa, jota pidetään yhtenä Perun parhaista yliopistoista. Tällaisen kuvan saakin, kun astuu ensimmäistä kertaa kampusalueelle. Kaikki on siistiä ja huoliteltua. Opetusrakennusten välistä löytyy puistoja ja suihkulähteitä. Opiskelin 4 kurssia vaihtoni aikana, joista 2 oli espanjaksi ja 2 englanniksi. Kielen oppiminen oli loppujen lopuksi varmaankin suurin henkinen pääoma, jonka vaihdosta sain, mutta kurssien teemat sisälsivät myös mielenkiintoisia kokonaisuuksia, kuten kurssin, joka oli keskittynyt globaaleihin laatustandardeihin. Toimitusketjujen johtamisen opiskelijan näkökulmasta erittäin mielenkiintoinen kurssi, jota ei ainakaan oman kauppakorkeakouluni opetustarjonnasta löydy. Omien professorieni opetustaso oli hyvä. Heillä oli myös ystävällinen ja neuvova lähestymistapa vaihto-opiskelijoita kohtaan.

Peru on valtavan rikas maa, joka tarjoaa upeat puitteet matkustamiselle. Perinteisten turistikohteiden lisäksi, kuten Machu Picchu, päällimmäisenä jäi mieleeni Amazonin sademetsä ja Titicaca-järvi. Muista Etelä-Amerikan maista meille tarjoutui mahdollisuus lukuvuoden ulkopuolella käydä Ecuadorissa, Boliviassa ja Kolumbiassa. Stereotypiat tulivat taas rikotuiksi, sillä voin rehellisesti sanoa, etten ole missään tavannut yhtä mukavia ja ystävällisiä ihmisiä kuin Kolumbiassa.

Minulle tuli mahdollisuus jo syksyllä 2014 erään toimitusketjujen johtamisen kurssin muodossa tutustua Perun talouteen, sillä tällä kurssilla tehtiin noin 80-sivun raportti valitsemansa maan taloudesta ja infrastruktuurista. Perun talouden kasvu on ollut etenkin 2000-luvulla jatkuvaa ja tasaista. Taloudellisilla luvuilla, kuten työttömyysprosentilla ja luottoluokituksella mitattuna, Peru on menestynyt hyvin verrattuna moniin Etelä-Amerikan maihin. Nostin esille jo raportissani, että mielestäni Peru on hyvinkin potentiaalinen markkinapaikka suomalaisille yrityksille. Peru on poliittisesti stabiili. Maassa on runsaasti eri raaka-aineita. Kokemukseni perusteilla nostaisin kuitenkin korruption yhdeksi ongelmaksi, jonka huomaa oikeastaan vasta silloin, kun maassa asuu. Joka tapauksessa mielestäni Perussa mahdollisuudet ylittävät heikkoudet tai uhat.

Minulla oli etuoikeus ainutlaatuiseen, opettavaiseen ja erilaiseen vaihto-kokemukseen Perussa ja voin suositella sitä vaihtokohteena aivan kelle tahansa ja erityisesti niille, joilla on tahto oppia espanjan kieltä ja tahto kokea uudenlainen kulttuuri. Pieni osa sisälläni tulee aina sanomaan: ”Arriba Perú!

Oskari Rankamon kirjoittama raportti Perusta:

Universidad de Lima. Vaihtariporukka ensimmäisen 3 viikon espanjan kurssin aikana.
Salar
Reissun päällä Salar De Uyunilla Boliviassa.
Legendaarinen Machu Picchu hieman toisenlaisesta perspektiivistä.