Hyvät Suomi-Kiina kauppayhdistyksen jäsenet,

Vuoden 2024 ensimmäinen puolisko on ollut täynnä merkittäviä taloudellisia ja kaupallisia tapahtumia, jotka vaikuttavat sekä suomalaisiin että kansainvälisiin yrityksiin Kiinan markkinoilla. H1/2024 aikana olemme nähneet, kuinka globaalit talousnäkymät ovat olleet epävarmoja, mutta myös rohkaisevia merkkejä elpymisestä on havaittavissa.

Tullitilastojen mukaan Suomen tavaraviennin arvo Kiinaan oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla 1,7 miljardia euroa, mikä on 11 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tämä on osittain seurausta alkuvuoden lakkojen vaikutuksista vientiin, mutta toisen neljänneksen aikana vienti kiihtyi edelliseen vuoteen verrattuna. Erityisesti selluloosamassan vienti, joka muodostaa 30 % Suomen viennistä Kiinaan, väheni sekä arvossa (20 %) että määrässä (yli 10 %). Toisaalta nikkeli-malmin vienti kasvoi sekä määrällisesti että arvoltaan merkittävästi, muodostaen 6 % Suomen viennistä Kiinaan ensimmäisellä puoliskolla.

Palveluviennissä Suomi on tehnyt merkittävää edistystä, sillä palveluviennin arvo Kiinaan kaksinkertaistui vuoden ensimmäisellä puoliskolla ja oli noin miljardi euroa. Tämä kasvu johtuu suurelta osin Nokian solmimasta yhteistyösopimuksesta kiinalaisten matkapuhelinvalmistajien OPPO ja Vivo kanssa, joka liittyy Nokian patenttien käyttöön. Palvelutuonti sen sijaan väheni 14 %.

Kiinan viranomaiset ovat tehneet lainsäädännöllisiä uudistuksia, jotka vaikuttavat ulkomaisten yritysten toimintaan. Uusien säädösten tavoitteena on parantaa investointi-ilmapiiriä ja tukea ulkomaisten yritysten toimintaa entistä avoimemmassa ja ennakoitavammassa ympäristössä. Tämä voi luoda suomalaisille yrityksille uusia mahdollisuuksia Kiinassa, mutta samalla on tärkeää seurata tarkasti markkinoiden muutoksia ja mukautua niihin joustavasti.

Yhtenä keskeisenä teemana H1/2024 aikana on ollut kestävän kehityksen vahvistuminen liiketoiminnan ja talouskasvun ajurina. Sekä Suomi että Kiina ovat sitoutuneet ympäristönsuojelun ja vihreän teknologian edistämiseen, mikä avaa suomalaisille yrityksille uusia mahdollisuuksia erityisesti energiasektorilla ja kiertotaloudessa. Esimerkiksi Valmet on avannut uuden palvelukeskuksen Beihaihin palvellakseen sellu- ja paperiteollisuuden asiakkaitaan Länsi-Kiinassa.

Suomalaisyritysten yhteistyön ja liiketoiminnan edistämiseksi elinkeinoministeri Wille Rydman vieraili Kiinassa kesäkuussa. Vierailun pääteemana oli Kiina-liiketoimintaa harjoittavien suomalaisyritysten asioiden ja yhteistyön tukeminen, mikä antaa yrityksillemme tärkeän mahdollisuuden tiivistää suhteitaan Kiinaan ja hyödyntää uusia markkinamahdollisuuksia. Matkan aikana päästiin hoitamaan konkreettisia yritysten esille nostamia asioita.

Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä päätti kesäkuussa Business Finlandin ulkomaantoimintojen siirtämisestä ulkoasiainhallintoon. Muutoksen valmistelutyö on jo alkanut, ja sen aikana kuullaan myös Team Finland -verkoston asiakkaita, mikä mahdollistaa suomalaisyritysten paremman tukemisen kansainvälisillä markkinoilla.

Kauppayhdistyksen syksy käynnistyi kuukausi sitten kun tapasimme suurlähettiläs Mikko Kinnusen, joka aloittaa pestinsä Pekingissä 1.10.2024. Samalla saimme hyvän katsauksen yritysten tilanteesta Kiinan markkinoilla toimimisesta.

Suomi-Kiina kauppayhdistys on sitoutunut tukemaan jäsentemme toimintaa Kiinassa tarjoamalla ajankohtaista tietoa, verkostoitumismahdollisuuksia ja asiantuntijapalveluita. Toivomme, että kuluvan vuoden loppupuoli tuo lisää menestystarinoita ja uusia avauksia suomalaisten yritysten toiminnassa Kiinassa.

Ollaan yhteyksissä!

Timo Helosuo

Suomi-Kiina kauppayhdistyksen puheenjohtaja