Tasavallan presidentti Alexander Stubb vieraili Kiinassa lokakuun lopulla presidentti Xi Jinpingin kutsusta. Valtiovierailulla mukana olleesta yritysdelegaatiosta saattoi aistia, että tälle Pekingiin ja Shanghaihin suuntautuneelle vierailulle oli tarvetta myös yritysten näkökulmasta ja että sille oli ladattu odotuksia. Monelle suomalaisyritykselle Kiina on kriittinen osa liiketoimintaa, tavalla tai toisella.

Suomen ja Kiinan kauppasuhteet ovat syvät ja mittavat. Presidentin delegaatio oli suuri, mikä alleviivasi Kiinaan liittyvää poikkeuksellista mielenkiintoa sekä korona-aikana syntynyttä patoutunutta vierailukysyntää.

Koska Kiina on merkittävä kauppamahti, siltä voi ja pitää myös vaatia. Tasapuoliset kilpailuedellytykset ja parempi markkinoillepääsy ovat suurlähetystön ja paikallisen EU-delegaation viestien kärkenä kiinalaisviranomaisten suuntaan. Jatkuva korkean tason kanssakäyminen antaa erityistä tukea myös yritysten asioiden edistämiseen.

Kiinassa valtiovierailun kaltaiset korkean tason tapaamiset ovat korostetun tärkeitä. Vierailun tulokset kaupan alalla liittyivät muun muassa ympäristöalan yhteistyöhön sekä elintarvikevientiin. Vierailun synnyttämä momentum kantaa edelleen. Niin yrityksille kuin viranomaisille pelipaikka on auki. Pelkästään valtiovierailun Kiinassa saama laaja myönteinen julkisuus on auttanut suomalaisyrityksiä näiden toiminnassa eri puolilla Kiinaa. Korkeimman poliittisen johdon tapaaminen sekä vierailun aikana allekirjoitetut yhteisymmärryspöytäkirjat (MoU:t) vaikkapa kiertotaloudesta antavat signaalin Suomen ja suomalaisten yritysten kanssa tehtävän yhteistyön merkityksestä. Yritysten toimintaa helpottaa myös Kiinan myöntämä 30 päivän viisumivapaus, mikä on erinomainen asia.

Heti valtiovierailulla seuranneella viikolla ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio vieraili sekä Kiinan tuontimessuilla Shanghaissa (CIIE) että erikseen Shenzhenissä ja Hongkongissa. Kahdessa jälkimmäisessä kohteessa ministerin mukana oli kahdestakymmenestä suomalaisyrityksestä koostunut terveysalan yritysvaltuuskunta – myös tämä vierailu sai osallistuneilta yrityksiltä hyvin myönteisen jälkiarvion.

Loka-marraskuun vaihteessa kahden viikon sisällä Kiinassa vieraili tasavallan presidentti, neljä eri ministeriä, kaksi kansanedustajaa sekä runsaasti liike-elämän edustajia; entisen pääministerin Esko Ahon johtama China Officen valtuuskunta oli Kiinassa lokakuun puolivälissä.  Ensi vuoden vienninedistämistoimintamme prioriteettien määrittämisessä yksi ohjaavista kysymyksistä on, mitä konkreettisia seurattavia asioita tai uusia avauksia valtiovierailu on tuonut tullessaan. Samalla Kiinan Team Finland on käynnistänyt pohdinnan ensi vuoden vierailutavoitteista – molempiin suuntiin. Poliittisten päättäjien lisäksi myös korkeiden virkamiesten käynnit ovat hyödyllisiä yhteisten asioidemme sekä Suomi-Kiina-taloussuhteen edistämisessä. Yritykset ovat tervetulleita osallistumaan tähän pohdintaan.

Rauhallista joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!

Suomen Pekingin-suurlähettiläs Mikko Kinnunen