Fintran / Vientikoulutussäätiön toimitusjohtaja, pääkonsuli, jazzpianisti Jaakko ”Jaska” Harjula, täyttää 80 vuotta 27.1.

Jaakko Harjula työura alkoi Kauppakorkeakoulun jälkeen ison kansainvälisen yrityksen palveluksessa Suomessa. Sieltä hän siirtyi Vientikoulutussäätiöön kehittämään suomalaisyritysten osaamista kansainvälisessä bisneksessä.

Harjula oli työelämässä idearikas edelläkävijä, joka maustoi kansainvälisen liiketoiminnan koulutusta kulttuuriosaamisella. Hän toimi Vientikoulutussäätiön ja Fintran (nyk. MIF) toimitusjohtajana ja arvostettuna luennoijana. Lisäksi hän ideoi vientioppaiden ja kansainvälistymisen käsikirjojen sisältöjä ja kehitti koulutustoimintaa. Hän veti myös kaksi pitkää vienninedistämisen projektia toimien mm. Ulkoministeriön kaupallisessa edustustossa Los Angelesissa.

Kansainvälisesti poikkeuksellisen laajasti verkostoitunut Harjula tunnettiin yli kolmen vuosikymmenen ajan suomalaisen elinkeinoelämän Mr. Fintrana, jonka työpanos kansainvälisen kaupan osaamisen kasvussa oli merkittävä. Harjulan perintönä bisneksen ja kulttuurin yhdistäminen kansainvälisessä kanssakäymisessä sai uuden merkityksen ja arvon, jolle tämän päivän globaalia kanssakäymistä on ollut hyvä rakentaa. Kokemustaan Harjula jakaa edelleen kasvua hakevien yritysten yrityskummina. Musiikkipiireissä hän on vaikuttanut koko työuransa ajan Jaska Harjulana, jazzpianistina.

Lukuisia arvonimiä, kunniamerkkejä ja -jäsenyyksiä saaneen Harjulan sydän on aina sykkinyt sekä kansainväliselle bisnekselle että jazzille. Hän toimi vuosia Maailmanlaajuisen kansainvälistymiskoulutusjärjestön IATTOn puheenjohtajana. Vuonna 2009 IATTO myönsi pääkonsuli Harjulalle vuosikonferenssissaan Cannesissa “Lifetime Achievement Award” -palkinnon.

Intohimoa Jazz-musiikkiin puolestaan kuvaa koko elämän ja työuran aikana jatkunut aktiivinen keikkailu sekä se, että piano on aina löytynyt kodin ja mökin lisäksi myös toimistolta. Elinkeinoelämän tilaisuuksien lisäksi jazzpianovirtuoosin taidonnäytteistä on vuosien saatossa saatu nauttia niin maailman metropoleissa kuin Helsingin Storyvillessä.

Päivänsankari juhlii merkkipäiväänsä perhepiirissä, metsän siimeksessä, luonnon jazz-sointuja kuunnellen.

Kirjoittaja
Päivi Remes, Earlybird Creations Oy