Toimintakertomus

TOIMINTAKERTOMUS 2017

1. Suomen ja Kiinan välinen kauppavaihto 2017

Kauppa ja investoinnit yhteenlaskettuna Suomi on EU-maista kansantalouden kokoon suhteutettuna eniten läsnä Kiinassa. Vuonna 2017 Suomen vienti Kiinaan oli arvoltaan 3.392 miljardia euroa, muutos +27 %. Kiina oli Suomen suurin kauppakumppani Aasiassa. Viennin osuus oli 5,7 % Suomen kokonaisviennistä. Kiina on kuudenneksi suurin vientimarkkina.
Vuonna 2017 tuonti Kiinasta Suomeen oli arvoltaan 4.560 miljardia euroa, muutos +12 %. Tuonnin osuus oli 7,3 % Suomen kokonaistuonnista. Kiina on neljänneksi tärkein tuontimaa.

Vuonna 2016 Kiinaan suuntautuneesta viennistä jo viidesosa oli jälleenvientiä eli muualla kuin Suomessa tuotettua tavaraa. Jälleenvienti kasvoi 17 % edellisvuodesta ja Kiina nousi kolmanneksi suurimmaksi jälleenvientimaaksi Ruotsin ja Venäjän jälkeen. Tavararyhmistä arvoltaan suurinta oli sähkökoneiden ja -laitteiden jälleenvienti.
Suomen tavarakauppa Kiinan kanssa on kääntynyt alijäämäiseksi. Palvelukauppa Kiinan kanssa on Suomelle ylijäämäistä.
Lähteet: Tulli ja Suomen Pankki

Investoinnit Suomesta Kiinaan
Kiinassa toimii noin 350 suomalaista yritystä tai niiden toimistoa, edustustoa, tytäryhtiötä tai yhteisyritystä. Niiden suora tai epäsuora työllistävä vaikutus on arviolta yli 60 000 henkilöä. Yhteenlaskettuna suomalaiset ovat investoineet Kiinaan noin 11 miljardia euroa.
Suurin osa suomalaisista yrityksistä on sijoittunut Pekingin, Shanghain ja Guangdongin alueille sekä Hongkongiin.

Investoinnit Kiinasta Suomeen
Viimevuosina kiinalaisia yrityksiä on tullut Suomeen aiempaa enemmän (2016 13 kpl, 2017 11 kpl). Toiminnassa olevien yritysten lukumäärä, joiden kaukaisin emoyhtiö on kiinalainen, on tällä hetkellä 84. Aiempien vuosien melko vaatimattomiin lukuihin verrattuna yksittäisten isojen investointien (Tencent, CATL) ansiosta euromääräiset luvut kasvavat isolla harppauksella. Kiinalaisyritysten kiinnostus Suomea kohtaan on selkeästi kasvanut.
Lähde: Business Finland – Invest in Finland.

2. Toiminta 2017
Vuosikokous
Suomalais-kiinalaisen kauppayhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 20.3.2017 Hotelli Kämpissä Helsingissä.
Vuosikokouksen yhteydessä järjestetyn lounaan puhujavieras oli Juuso Kaaresvirta, ekonomisti, rahapolitiikka- ja tutkimusosasto, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos, BOFIT.

Muut kauppayhdistyksen jäsenkokoukset:
27.3. järjestettiin aamiaistilaisuus teemalla ”China Banking Update”. Tilaisuuden puhujavieras oli Lin Ge, Nordea Beijing Representative Office.

4.4. Aasia-kauppayhdistysten (Kiina, Hongkong, Japani, Korea, Asean ja Intia) verkostoitumistilaisuus teemalla ”Kiina muovaa Aasian maisemaa”. Tilaisuuden puhujavieras oli Sari Arho Havrén, Consul (Innovation) Tekes.

17.5. järjestettiin yhteistyössä Suomi-Hongkong kauppayhdistyksen kanssa verkostoitumistilaisuus teemalla ”China’s role in globalization”. Puhujavieras oli Johan Andrén, General Manager, Handelsbanken Hong Kong Branch; Deputy General Manager, Handelsbanken China.

23.5. järjestettiin yhteistyössä PwC:n kanssa aamiaistilaisuus ”Rethink you China strategy in a time of disruption”. Tilaisuuden puhujavieras oli Bo Yu, Partner – International Tax, PwC China.

14.9. järjestettiin yhteistyössä Kolster China Deskin kanssa IPR-aamiainen teemalla ”Miten menestyä eurooppalaisena brändinhaltijana Kiinassa”. Tilaisuudessa puhuivat Jani Kaulo, Head of Asian Market, Licensed Legal Counsel, European Trademark and Design Attorney ja Tingxi Huo, Managing Partner, Trademark Attorney, Chofn Intellectual Property.

25.10. järjestettiin aamukahvitilaisuus teemalla “Kiinan muuttuva media- ja viestintäkenttä”. Tilaisuuden puhujavieras oli Kiina-asiantuntija Mikko Puustinen.

23.11. Aasia (Kiina, Hongkong, Japani, Korea, Asean ja Intia) ja Australia kauppayhdistysten glögitilaisuus. Tilaisuudessa puhuivat Johnny Åkerholm, neuvonantaja, Keskuskauppakamari ja Ilkka Saarinen, Apulaisosastopäällikkö, Taloudellisten ulkosuhteiden osasto, Ulkoministeriö.

24.11. järjestettiin aamukahvitilaisuus teemalla ”Kiinan 19. puoluekokous”. Tilaisuuden puhujavieras oli Jyrki Kallio, tutkija, Ulkopoliittinen instituutti.

15.12. järjestettiin aamiaistilaisuus teemalla ”Leijona ja lohikäärme – Suomen ja Kiinan taloussuhteet”. Tilaisuudessa puhuivat Markku Kotilainen, tutkimusjohtaja ja Ville Kaitila, tutkija, ETLA.

Lisäksi kauppayhdistyksen jäsenille tiedotettiin ja jäsenet kutsuttiin moniin Suomen ja Kiinan väliseen kauppaan liittyviin tilaisuuksiin ja seminaareihin, mm.
5.6. “How to start your online business in China” training workshop; järjestäjät EU SME Centre, Verkkoteollisuus ja Turku Science Park
5.-6.6. Montreal Group SME’s Trade Mission – IoT & Cleantech; järjestäjät Finnvera ja Finpro
6.-7.6. “Nordic-Asian Forest & Paper” konferenssi; järjestäjä Forest&Paper Group
18.9. Asian Development Bank Business Opportunities -seminaari; järjestäjä Team Finland

Kauppayhdistyksen jäsenille on myös välitetty tietoa Team Finland -delegaatiomatkoista.

Muu toiminta
Toimintavuoden aikana kauppayhdistys on toiminut yhteistyössä mm. Team Finland -toimijoiden, EK:n sekä Kiinassa toimivien Business Counceleiden kanssa.
Yhteistyö Kiinan Suomen kaupallisen edustuston kanssa oli edellisvuosien tapaan tiivistä. Myös Suomi-Kiina Seuran tapahtumista informoitiin kauppayhdistyksen jäseniä.
Suomalais-kiinalaisen kauppayhdistyksen www-sivut osoitteessa www.kauppayhdistys.fi toimivat yhtenä tukipilarina yhdistyksen tiedotuksessa.

Kauppayhdistys on mukana Euro-China Business Associationin (EUCBA) toiminnassa. Kokouksista ja niiden päätöksistä on tarvittaessa informoitu yhdistyksen jäseniä.

Kauppayhdistyksen yhteistyökumppani Kiinassa on The China Council for Promotion of International Trade (CCPIT). Kauppayhdistyksen ja CCPIT:n yhteistyösopimus uudistettiin 17.9.2015 Pekingissä.

Kauppayhdistyksen hallintopalvelut hoiti Keskuskauppakamari.

Stipendi ja apurahat
Kauppayhdistys ei myöntänyt stipendejä toimintavuoden aikana.

3. Talous 2017
Jäsenmaksutuotot olivat 15.995,00 euroa. Tilikauden ylijäämä oli 5.114,27 euroa.

4. Kauppayhdistyksen hallitus

Puheenjohtaja
Päivi Leiwo, Oilon Oy
Varapuheenjohtajat
Klaus Cawén, Kone Oyj
Pekka Hemmi, Nordic Ventures Group
Muut hallituksen jäsenet
Minna Aila, Nokia Oyj
Ingmar Björkman, Aalto-yliopisto
Mika Halttunen, Halton Group
Timo Helosuo, Kolster Oy
Marko Janhunen, UPM
Riku Kytömäki, Exel Composites Plc
Hanna-Riikka Laurén, Finnair Oyj
Arto Lehtinen, Wärtsilä Oyj
Päivi Lonka, Marimekko Oyj
Pasi Nopanen, Finpro Oy
Urs Pennanen, Metso Oyj
Mikko Setälä, Rovio Entertainment Ltd.

Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana kolme kertaa: 1.3., 25.9. ja 24.11.2017.

5. Toiminnantarkastajat 2017
Varsinaiset: Pentti Flink ja Jukka Nuortio
Varalla: Kari Kallioniemi ja Pertti Värtö.

6. Jäsenet
Kauppayhdistyksellä oli vuoden 2017 lopussa 105 yritys- ja yhteisöjäsentä (vertaa 105 jäsentä vuoden 2016 lopussa) ja 10 henkilöjäsentä.
Kauppayhdistyksen kunniajäsenet ovat Veli Sundbäck ja Ilkka Herlin.

Maaliskuussa 2018
Hallitus