Uzbekistaniin suunnitellaan Keski-Aasian kiertävän suurlähettilään Niklas Lindqvistin johtamaa vienninedistämismatkaa. Lähtö Uzbekistaniin on maanantaina 27.3. ja paluu takaisin Suomeen perjantaina 31.3.

Uzbekistanissa vaihtui joulukuussa korkein valta, kun pitkäaikainen pääministeri Mirzijojev nousi maan presidentiksi. Edellinen presidentti Karimov kuoli syyskuussa 2016 hallittuaan maata yli 25 vuotta aina sen itsenäistymisestä lähtien. Mirzijojev on kiinnittänyt paljon huomiota maan talouden uudistamiseen ja on aktiivisesti parantanut Uzbekistanin suhteita naapurimaihin.

Matka tarjoaa hyvän mahdollisuuden luoda suoria suhteita potentiaalisiin uzbekistanilaisiin kumppaneihin, jotka useimmiten ovat valtiollisia toimijoita. Myös viisumin järjestäminen sujuu helpommin yhteisen matkan yhteydessä. Uzbekistanissa matkan ja tapaamisten järjestelyistä vastaavat viranomaistahot ja paljon käytetty paikallinen konsulttijärjestö.

Suomen ja Uzbekistanin välinen kokonaiskauppa vuonna 2015 oli noin 16 miljoonaa euroa, joten kasvuvaraa löytyy. Suomen vienti koostuu pitkälti koneista, kemikaaleista, sähkölaitteista sekä maito- ja meijerituotteista. Uzbekistanista Suomi tuo lähinnä hedelmiä ja vihanneksia. Vienninedistämismatkan tarkempi sisältö voidaan rakentaa osallistuvien suomalaisyritysten kiinnostuksenkohteiden mukaisesti. Uzbekistanissa arvostetaan erityisesti suomalaistuotteiden korkeaa laatua.

Alhaiset öljy- ja kaasuhinnat sekä Venäjän ruplan heikkeneminen vaikuttavat Uzbekistanin talouteen. Maailmanpankin kasvuarvio Uzbekistanille vuodelle 2016 oli 7,3 prosenttia ja ennuste vuodelle 2017 on 7,4 prosenttia.

Matkasta kiinnostuneita pyydetään ystävällisesti olemaan yhteydessä kiertävän suurlähettilään avustaja Irina Ambrosiniin helmikuun loppuun mennessä.

Lisätietoja: Irina Ambrosin, kiertävän suurlähettilään avustaja, puh. +358 40 500 8019.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.