Finpro

Tšekin vuotuiselta arvoltaan 15 miljardin euron elintarvikemarkkina on saman suuruinen Suomen elintarvikemarkkinan kanssa. Euromonitorin mukaan tšekkiläiset kuluttajat arvostavat ja ostavat yhä enemmän puhtaita ja turvallisia laatuelintarvikkeita. 10 miljoonaisesta väestöstä 15 % arvioi olevansa ruoka-aineallergikkoja. Gluteenittomien ja laktoosittomien tuotteiden, niin kutsutun free-from –tuotesegmentin arvioidaan Tšekeissä kasvavan vuosittain 15-20 %:lla. Kasvua tukee suurten kaupunkien ostovoimainen väestö.

Tšekin kuluttajamarkkina on tottumuksiltaan hyvin paljon naapurimaan Saksan kaltainen, jossa suomalaiset elintarviketuottajat ovat jo nähneet free-from -kysynnän kasvun. Saksalaiset maahantuojat dominoivat tällä hetkellä Tšekin markkinaa, mutta myös laadukkaille ja kilpailukykyisille suomalaisille free-from -tuotteille nähdään olevan tilausta. Puhtailla tuotteillamme on hyvä maine ja ne voisivat tarjota hyvän vaihtoehdon supermarketeissa, apteekeissa ja pienemmissä erikoisliikkeissä myytäville saksalaisille valmisteille. Interspar on yrityskaupan myötä poistunut omalla merkillään free-from markkinalta.

Kooltaan suomalaisille elintarvikeyrityksille sopivana Tšekin free-from markkina voisi toimia testikenttänä valmistauduttaessa Saksan tai muiden Keskisen tai Itäisen-Euroopan markkinoille menoon. Kysyntää nähdään olevan niin kuivatuotteissa ja pakasteissa sekä pakastettujen valmisaterioiden kategorioissa.

Finpro on perehtynyt Tšekin free-from markkinan arvoketjuihin. Olemme tunnistaneet paikallisia maahantuojia ja jakelijoita, jotka toimittavat free-from tuotteita suurille elintarvikeketjuille, apteekeille ja laitoskeittiöille. Olemme tutkineet myös free-from tuotteisiin erikoistuneita jakelijoita, jotka keskittyvät loppuasiakassegmenttiin. Tšekeissä toimii myös suomalaistaustainen yrittäjä, jolla on hyvät suhteet Prahan päivittäistavarakauppaan sekä HoReCa-sektoriin  ja täten mahdollisuudet jakeluyhteistyöhön suomalaisten yritysten kanssa.

Free-from –tuotteiden valmistajille tarjoutuu mahdollisuus kuulla lisää tästä liiketoimintamahdollisuudesta ja tavata potentiaalisia kumppaneita elokuussa 2015 järjestettävässä Food from Finland –tilaisuudessa Helsingissä.

Kiinnostuitko tästä liiketoimintamahdollisuudesta?

Ota yhteyttä asiantuntijaan:

Esa Wrang
Head of Industry, Food
email: esa.wrang@finpro.fi
puh: +358 400 243 076

Lili Lehtovuori
Senior Advisor
email: lili.lehtovuori@finpro.fi 
puh: +358 294 695 821
puh: +43 664 254 5289

Lähde: Finpro