Edustustojen raportit, 22.12.2015 | Suomen suurlähetystö, Varsova

PiS-puolue (Laki ja Oikeudenmukaisuus) teki ennen vaaleja mittavia taloudellisia lupauksia, jotka on tarkoitus rahoittaa uusilla pankki- ja vähittäiskauppaveroilla. Talousuudistuksia on kritisoitu liiallisesta optimistisuudesta ja suuntautumisesta ulkomaalaisia yrityksiä vastaan. Viime kevään presidentinvaaleista alkanut PiS-puolueen  valtakausi Puolan politiikassa on näkynyt negatiivisesti Varsovan pörssissä.

Pääministeri Beata Szydłon hallituksen talouspoliittisen ohjelman keskiössä on pyrkimys kehittää Puolaa sen kaikkia kansalaisia hyödyttävällä tavalla sekä tukea pk-yrityksiä. Optimistisiksi ja populistisiksi kuvaillut talousuudistukset tulevat vaikuttamaan voimakkaasti valtion budjettiin.

Vaalilupausten rahoitus on aiheuttanut eniten kiistaa. Sveitsin frangin alkuvuoden vahvistumisesta kärsineelle pankkisektorille on luvassa lisäharmia taseverosta ja isoille vähittäiskaupoille haasteita luo uusi liikevaihtoon perustuva vähittäiskauppavero.

Poliittisen epävarmuuden kasvu on näkynyt myös pörssissä. Presidentin vaalien jälkeen pörssin 20 suurimmasta yrityksestä koostuva WIG20-indeksi on menettänyt arvostaan lähemmäs 30 prosenttia. Huomattavaa on että Euroopassa viimeisen kuuden kuukauden aikana vain Kiovan pörssi on suoriutunut huonommin. Myös zloty on heikentynyt voimakkaasti Puolan suurimpia kauppavaluuttoja vastaan…

Lue koko raportti täältä.