Tuoreimmat kuulumiset Ukrainan nykytilasta, tulevaisuudesta ja myös sotaan johtaneesta tapahtumien kehityskulusta. Millaisia ovat jälleenrakennuksen odotukset, mahdollisuudet ja riskit Ukrainassa?

Tallenne löytyy täältä: https://helsinki.chamber.fi/tapahtumat-ja-koulutukset/jasentapahtumat/

  1. Enterprise Europe Network tarjoaa Supply Chain Resilience -alustan, jonka on tarkoitus auttaa yrityksiä säilyttämään, korvaamaan tai uudelleen järjestelemään olemassa olevia toimitusketjuja tai hankkimaan raaka-aineita, komponentteja, tuotteita tai palveluita, joita tarvitaan tuotannon ylläpitämiseksi. Yrityksen on mahdollista luoda alustalle oma profiili ja tämän jälkeen verkottua muiden alustalta löytyvien yritysten kanssa, löytää tätä kautta uusia kumppaneita, toimittajia tai ostajia. Alustalla yritysten on myös mahdollista esitellä omia onnistuneita projektejaan, innovatiivisia tuotteitaan sekä teknologioitaan.
  2. European Cluster Collaboration Platform (ECCP) on perustanut EU Clusters Support Ukraine -foorumin, jonka tarkoitus on parantaa Euroopan teollisuuden kykyä osallistua humanitaarisen avun toimittamiseen Ukrainalle ja tukemaan ukrainalaisia pakolaisia EU:n jäsenvaltioissa. Foorumilla voi jakaa tietoa, rekisteröidä avuntarjouksen, ehdottaa yhteistyötä ja pyytää apua kiireellisten humanitaaristen tarpeiden hankinnan ja toimittamisen helpottamiseksi – ruoka, hygieniatuotteet, lääkkeet, sekä henkilökohtaiset varusteet selviytymisen varmistamiseksi sodassa ja pakolaisolosuhteissa, mukaan lukien suojat, vaatteet, vuodevaatteet ja majoitus. Foorumiin pääsy edellyttää ECCP-käyttäjätiliä.
  3. EU-Ukraine Business Matchmaking Platform auttaa löytämään ratkaisuja maataloustuotteiden vientiin Ukrainasta. Alusta keskittyy seuraaviin sektoreihin:
  4. logistiikka: myynti, hankinta, kuljetus, varastointi, jälleenlaivaus;
  5. tuotanto ja kierrätys: maatalous ja elintarviketuotteet, raaka-aineet jne.
  6. maataloustuotteiden vienti ja tuonti: vehnä, maissi, ohra, auringonkukka, sokerijuurikas, palkokasvit, hedelmät ja vihannekset jne.;
  7. elintarvikkeiden vienti ja tuonti: kasviöljy, liha, meijerituotteet, sokeri, jauhot, juomat, leipomotuotteet ja makeiset jne.;
  8. raaka-aineiden vienti ja tuonti: maatalousteknologioiden osat, metalli, puu, mineraalilannoitteet, bensiini ja dieselpolttoaine jne.

Ukrainian Cluster Alliancen Olga Trofymovan tavoittaa https://www.clusters.org.ua/ ja osoitteesta
Olgatok@gmail.com

Teksti Maija Kärkäs, Helsingin seudun kauppakamari