Joona Mikkola & Eero Wahlstedt, 29. toukokuuta 2021

Vuoden 2019 nuorten ja naisten johtaman vallankumouksen päätti sisäänpäinkääntyneen islamistidiktatuurin aikakauden. Siirtymäajaksi asetettu koalitiohallitus on sitoutunut tuomaan Sudanin maailmantalousjärjestelmän piiriin 25-vuoden kauppasaarron jälkeen. Helmikuussa 2021 maa kirjoitti yhteistyösopimukset Maailman Pankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa ja Yhdysvaltain talouspakoitteet poistettiin marraskuussa 2020.

Sudan järjesti toukokuussa Pariisissa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kutsusta korkeantason rahoituskonferenssin, jossa velkajärjestelyjen kautta avattiin Sudanille ovi kansainvälisille rahoitusmarkkinoille sekä esiteltiin maan tarjoamia liiketoimintamahdollisuuksia energia, maatalous-, infrastruktuuri- ja informaatioteknologiasektoreilla.

Maailmanpankki ilmoitti rahoittavansa Sudanin jälleenrakennusta kahdella miljardilla dollarilla jo pelkästään tämän vuoden, tämän lisäksi muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska ja Hollanti ovat suuntamassa rahoitusta maan elvytykseen ja infrastruktuurin kehittämiseen.

Kehitysrahoituksella on tarkoitus tukea yksityisen sektorin kehittämistä ja jälleenrakennus tarjoaakin kiinnostavia mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle.
Suuria investointeja on tulossa esimerkiksi uusiutuvan energian tuottamiseen, sähkönjakeluverkostojen kehittämiseen, jätteen- ja vedenkäsittelyyn, maatalouden hankkeisiin, sekä maa- ja meriliikenneverkostojen rakentamiseen. Myös tietoliikennejärjestelmät ja digitalisaatio ovat kansainvälisten rahoittajien ja valtion prioriteettina.

Valtio pyrkii kehittämään yhteistyössä Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa liiketoiminnalle suotuisaa ympäristöä, joka loisi edellytykset nopealle talouskasvulle.

Lisää tietoa Sudanin tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista löytyy esimerkiksi “New Sudan Investment Prospectus” raportista. Raportin voit lukea TÄSTÄ. (PDF aukeaa uuteen ikkunaan)

Joona Mikkola
Whatsapp +41779979529
Email joona ( a ) investinafrica.fi
Al Riyadh, Khartoum

Eero Wahlstedt
WhatsApp +358 50 538 7419
Eero ( a ) investinafrica.fi
Al Riyadh, Khartoum

Joona Mikkola ja Eero Wahlstedt ovat kaksi Sudanissa ja Itä-Afrikan alueella työskentelevää suomalaista yrittäjää. Eero tekee tutkimuskonsultointia kehitys- sekä yksityiselle sektorille, ja Joona työskentelee maatalouden ja kestävän maankäytön parissa.

Joonalla ja Eerolla on Suomessa Invest in Africa -niminen yritys, jonka toimenkuvaan kuuluu vientikonsultointi ja kaupankäynnin edistäminen Suomen ja Afrikan maiden välillä. Uskomme, että Afrikan maiden kasvu tapahtuu kaupankäynnin ja investointien kautta ei niinkään kehitysavulla.

Sudan oli vielä 2012 Kenian kokoinen talous, ja jos yksityistämis- ja markkinareformi onnistuu, Sudanilla voi olla vuoteen 2030 mennessä Keniaan vahvempi talous. Suomalaisten yritysten olisi hyvä tutustua myös Sudanin talouden tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Sudanin kauppakamaria elvytetään. Kauppakamari neuvoo hallitusta valtion yritysten yksityistämiseen ja liiketoimintaystävällisen ympäristön kehittämiseen liittyvissä asioissa.